Jesteś w: Ostatni dzwonek -> Pan Tadeusz
Czarna polewka (inaczej czernina) to polska tradycyjna zupa. Jest to rosół z dodatkiem krwi najczęściej kaczki lub kury. Jadano także czarną polewkę z dodatkiem krwi z gęsi, królika, rzadziej prosięcia.
Szczególne znaczenie miała w obyczajowości szlacheckiej. Jeśli czarną polewkę podano do zjedzenia młodzieńcowi, który starał się o rękę panny>, oznaczało to odmowę. Był to symboliczny znak niezgody na małżeństwo. Choć odmowa nie była wypowiedziana wprost, wszyscy wiedzieli o jej znaczeniu.
W „Panu Tadeuszu” Mickiewicza czarną polewkę podano Jackowi Soplicy na zamku Stolnika Horeszki. W ten sposób młody szlachcic dowiedział się, że nie otrzyma ręki Ewy Horeszkówny. Powodowany chęcią zemsty popełnił zbrodnię – zabił Stolnika.
Partner serwisu:
kontakt | polityka cookies
Co to jest czarna polewka?
Autor: Jakub RudnickiCzarna polewka (inaczej czernina) to polska tradycyjna zupa. Jest to rosół z dodatkiem krwi najczęściej kaczki lub kury. Jadano także czarną polewkę z dodatkiem krwi z gęsi, królika, rzadziej prosięcia.
Szczególne znaczenie miała w obyczajowości szlacheckiej. Jeśli czarną polewkę podano do zjedzenia młodzieńcowi, który starał się o rękę panny>, oznaczało to odmowę. Był to symboliczny znak niezgody na małżeństwo. Choć odmowa nie była wypowiedziana wprost, wszyscy wiedzieli o jej znaczeniu.
W „Panu Tadeuszu” Mickiewicza czarną polewkę podano Jackowi Soplicy na zamku Stolnika Horeszki. W ten sposób młody szlachcic dowiedział się, że nie otrzyma ręki Ewy Horeszkówny. Powodowany chęcią zemsty popełnił zbrodnię – zabił Stolnika.
Zobacz inne artykuły:
kontakt | polityka cookies